World on Rails

Powered by WorldOnRails.nl
Het is momenteel 13 jul 2020, 02:59

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 13 aug 2011, 07:30 
Offline
Trans-Siberië Express
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 09 jul 2008, 23:12
Berichten: 1164
39dgn LITOUWEN-LETLAND-ESTLAND EN RUSLAND 06-06-11 t/m 14-07-11 dg 11-21

Dag 11; Donderdag 16-06-11: Kaliningrad – Siauliai
Ik ga met een taxi naar het busstation waar mijn bus om 09:20uur vertrekt we rijden via Gvardeisk, Bolsakovo en Sovetsk door een zeer gevarieerd landschap naar de grens van Rusland waar twee douaniers de paspoorten innemen en eentje blijft in de bus en rijdt mee tot een gebouwtje waar iedereen met zijn handel door de scan moet maar binnen een uur zijn we op weg. Via een fraaie brug komen we bij de grens van Litouwen en nu worden alle paspoorten ingenomen en mogen we wachten en net als ik denk dat gaat weer simpel omdat de bus een stukje mag doorrijden maar dan moet iedereen er uit met zijn bagage.

De bus wordt grondig gecontroleerd door enkele douaniers en speurhond ook de spiegeltjes om onder de bus te kijken ontbreken niet en wij mogen via een gebouwtje met onze bagage na controle (mijn vragen ze alleen maar naar sigaretten maar ik rook niet) door lopen en als iedereen er is komt even later ook de bus aanrijden en geeft de buschauffeur ons het paspoort terug. Net voordat de ons het busstation van Siauliai binnen rijdt barst er een onweersbui los en neem ik maar een taxi naar mijn hotel en bij aankomst daar is het weer droog.

Nadat ik mijn bagage naar kamer heb gebracht ga ik gelijk weer op pad en in de Vilniaus galvé komt mij een muziekkorps die iets verder op een uitvoering geven er is vandaag iets van feest zo te zien. Ik loop verder richting het busstation en net hiervoor is een redelijk groot winkelcentrum waar ik iets ga eten en drinken en als ik via dit winkelcentrum bij het busstation aankom komt de regen met bakken uit de lucht en ga ik maar op een van de banken zitten tot het droog wordt en dat duurt zeker een uur en besluit om dan vandaag maar niet meer naar de kruisberg te gaan.

Ik vervolg nadat het droog is mijn weg richting het treinstation en passeer onderweg de St. George’s Church (http://www.lt.wikipedia.org/wiki/%C5%A0 ... ny%C4%8Dia ) waarvan de deuren open staan en dan gaat deze jongen eventjes naar binnen om het te bekijken en wat foto’s te maken. Ik vervolg mijn weg en bezoek het treinstation waar overigs weinig activiteiten zijn als ik er ben en wandel verder via via naar mijn hotel en koop in een supermarkt genaamd maXima (http://www.en.wikipedia.org/wiki/Maxima_Group ) wat fruit etc. aangezien er in mijn hotel niks te eten valt behoudens het ontbijt dan.

Dag 12; Vrijdag 17-06-11: Dagje – Siauliai
Na mijn ontbijt ga ik op pad en loop via een parkje langs een kerkhof naar de St. Apostelen Peter en Paulus kerk wat op het kerkhof ligt maar deze is gesloten en is waarschijnlijk alleen open indien er iemand begraven wordt. Ik loop via een weg die behoorlijk omhoog loopt en ga richting St. Apostelen Peter en Paul Kathedraal en zie op de hoek wel een erg ver gaand verbodsbord namelijk verboden te roken ook op twee lantarenpalen zie ik een stikker maar die kan iedereen aanbrengen.

Na mijn bezoek loop ik richting het centrum en besluit bij het zien van een taxi eventjes de vraag te stellen wat de kosten zijn om mij naar de Kruisberg te brengen en weer terug nadat ik er heb rond gekeken en de prijs valt mee plm. €20,- (je kunt ook met de lijnbus maar dan moet je nog een behoorlijk eind heen en terug lopen) en ga dus met de taxi. Op de Kruisberg staan duizende kruizen van groot tot heel klein en ook nog vrij nieuwe die te koop zijn bij een van verkooppunten op het parkeerterrein waar de bussen met de touristen moeten parkeren, mij taxi stopt op de openbareweg voor de Kruisberg en na een uitgebreid bezoek keer ik weer terug naar het centrum van Siauliai.

De rest van de dag wandel ik wat rond en breng een bezoek aan de plaatselijke markt en ook het treinstation bezoek nogmaals maar nu komen/vertrekken er enkele treinen en maak ook nog een busritje om het verder op gelegen nieuwe gedeelte te aanschouwen en zo komt er aan deze ook weer een einde.

Dag 13; Zaterdag 18-06-11: Siauliai (via Klaipéda en Vilnius) – Daugavpils
Aangezien het ontbijt pas vanaf zevenuur kan en mijn bus om zevenuur vijftien en ik er nog naar toe moet wandelen ga ik zonder ontbijt op pad maar ik heb gisteren wat fruit gekocht en uiteraard drinken. Iets na zevenuur komt de bus binnen rijden hij vanmorgen om 05:40uur begonnen in Panevézys en gaat naar Klaipéda en het is maar goed dat ik op tijd op het busstation was aangezien de bus nagenoeg volledig bezet is.

We rijden via een gevarieerd landschap en meerdere busstations en ook op de gekste plaatsen stopt hij soms om er mensen in of uit te laden maar we komen keurig volgens de dienstregeling aan om 10:40uur op het busstation van Klaipéda. Ik steek de weg over naar het treinstation en wil een treinkaartje kopen maar er is een computerstoring en de dames zitten gezellig te praten en wijzen alleen naar de computer jammer dan ik ga in een winkeltje mij water aanvullen (maar men blijkt dit later ook in de trein te verkopen) en keer terug naar de wachtkamer maar daar zit iedereen te wachten tot de storing voorbij is.

En warempel even na elfuur werken de computers weer en koop ik een treinkaartje voor €51,20LTL plm. €15, - en brengt mij de trein in viereneenhalfuur naar Vilnius (376KM), op het treinkaartje (meer een kassabon) staat dat ik in rijtuig 03 moet zitten op stoel 20. Bij elke rijtuig staat een dame die de treinkaartjes controleert alvorens men in kan stappen en loop naar mijn toegewezen stoel maar dat is achteruit rijden en dus ga ik op stoel 93 zitten vooruit rijdend en niemand doet er moeilijk over.

Het is een mooie en leuke treinrit en in Vilnius heb ik bijna twee uur de tijd om over te stappen op de trein naar Daugavpils ten minste daar stap ik uit de trein gaat door naar Sint Peterburg en ga dus in het stationsrestaurant of hoe het mogen heten een pannenkoek zonder iets eten en wat drinken en wandel nog eventjes naar het busstation waar ik mijn over gebleven roebels inwissel voor geld wat geldig is in Letland.

De trein vertrekt om 18:16uur maar de mensen staan voor zessen al in de rij bij het laatste rijtuig waarom eigenlijk men heeft tenslotte een gereserveerde plek maar ik zie dat sommige mensen wel heel wat bagage mee slepen en dat zal toch ergens moeten staan of liggen en daarom staan ze waarschijnlijk in de rij. Toen ik vorige week mijn treinkaartje kocht vroeg de dame of ik in een couchette wilde maar ik stap na ruim twee uur uit dus dat heb ik niet gedaan was trouwens ietsjes duurder.

(vertaald via Google) Nu zit ik in een derde klasse dwarsliggers, vaak ook bekend als 'Plazkart' en bevat 54 ligplaatsen in elk rijtuig. De ligplaatsen zijn gegroepeerd in negen hutten met geen deuren die zes ligplaatsen bevatten; twee bovenste en de onderste twee, plus twee naast ligplaatsen op de gang, een bovenste en een onderste. De onderkant ligplaats kan worden omgezet in een venster tafel met twee stoelen als deze niet wordt gebruikt als een bed. Terwijl een matras, kussen en deken is voorzien voor iedere aanlegplaats, kussenslopen, lakens en hoezen zijn niet en kan worden verkregen voor een nominale vergoeding uit het vervoer begeleider. Gemeenschappelijke opslagruimte is beneden de ondergrens ligplaatsen in de cabine, de onderkant ligplaats en boven de deur in de cabine. (vertaald via Google)

Ik zit meer naar de mensen te kijken dan naar buiten de ene is uitgebreid aan de maaltijd de andere is reeds bezig zijn bed op te maken. In Visaginas stapt een man in en die heeft de plaats gereserveerd waar ik zit aangezien ik anders achteruit had gereden wat ik ook niet erg vind maar als het niet hoeft dan niet en ik vertel hem dat ik bij het volgende station uitstapt maar hij gaat vrij snel naar het balkon om te roken.

We komen keurig op tijd aan in Daugavpils (20:22uur) maar ik heb eigenlijk geen zin om te gaan lopen vond het nog een aardig eind volgens de uitdraai maar een taxi is nergens te bekennen dus toch maar wandelen dan. Ik zie twee jongedames en vraag of zijn weten waar mij hotel ligt en dat blijkt ongeveer vijf á tien minuten vanaf het station te zijn gewoon recht vooruit, blijkt een winkelstraat te zijn verboden voor auto’s vandaar mijn langere route.

Ik ga inschenken en breng mijn bagage naar mijn kamer en loop gelijk weer terug naar het treinstation om te informeren hoe laat overmorgen mijn trein vertrekt en dat blijkt 06:14uur, 06:54uur en dan 17:40uur dus niet zoals op mijn uitdraai 07:17uur. Ik ga ergens wat eten en wandel terug naar mijn hotel en als op mijn kamer kom zie door het geopend raam meerdere kerken of kathedraal hoe het ook maar mogen heten.

Dag 14; Zondag 19-06-11: Dagje – Daugavpils
Vanuit het restaurant heb je een mooi uitzicht op Daugavpils en het ontbijt is prima verzorgd er is van alles dus neem ik het er goed van het is ten slotte zondag is het nog zeer rustig in het restaurant. Het is bewolkt maar hopelijk houden we het droog van daag en ga op pad om als eerste de St. Peter Roman Catholic Church (Даугавпилс, католическая церковь Святого Петра) te bezoeken die nabij het hotel ligt. Als ik binnen kom is de kerk goed bezet en begint er bijna een dienst en maak zodoende slechts enkele foto’s en verlaat deze kerk weer om naar de tramhalte te lopen.

Ik neem de tram er komt een conductrice om mij een tramkaartje te verkopen en vraag aan haar wijzend op de plattegrond of wij de door mij aangewezen kerken komen en dat blijkt te kloppen en zij zal mij waarschuwen wanneer ik er uit moet. Na een kwartier tik ze mij op de schouder dat ik er ben en inderdaad de tram stopt voor de Evangelisch-Lutherse Kerk van Martin Luther en bezoek deze als eerste maar er is niks geen bijzonders vind ik. Vervolgens wandel ik naar de Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīca maar daar is een dienst bezig en luister een tijdje naar het kerkkoor en ga buiten op een bankje zitten tot de dienst ten einde is ga dan weer de kerk in om foto’s te maken.

Daarnaast breng ik ook nog een bezoek aan de vecticībnieku baznīca en de de St. Boris and Gleb Orthodox Cathedral waar ook nog een doop plaats vind en ondertussen is het gaan regenen en stap op tram 1 en rij mee tot het eindpunt en daar moet ik er uit. Na een kleine tien minuten komt de tram weer uit de remise rijden en ben blij dat ik weer kan in stappen en stap weer uit waar ik vanmorgen was ingestapt en loop snel het winkelcentrum in daar is het tenminste droog en ga daar wat eten.

Ik maak nog een ritje met tram lijn 3 en zie zodoende diverse gebouwen en overige leuke dingen van Daugavpils en maak vanuit de tram nog een foto van de gevangenis. Nu ben ik vandaag al enkele keren langs de Russian Orthodox Chapel of Alexander Nevsky gekomen met de tram en wandel er later op dag nog eventjes naar toe dan ga ik in mijn hotel wat drinken en sluit de dag af.

Dag 15; Maandag 20-06-11: Daugavpils - Riga
Ik sta vroeg op en verlaat zonder ontbijt mijn hotel en kan zodoende de trein van 06:14uur nemen op mijn treinkaartje staat dat ik rijtuig 02 en zitplaats 51 heb. Waarom weet ik niet maar ik had wederom een zitplaats waarbij ik achteruit reis maar ik ga op een stoel zitten met het hoogste nummer en ondanks dat de trein op het laatst helemaal vol is er staan zelf meerdere personen kan ik blijven zitten. We komen om 09:16uur aan op het treinstation van Riga en via de uitgeprinte routebeschrijving kom ik vrij snel bij mijn hotel en na het inschenken kan ik mijn bagage in de opslag plaatsen en ga gelijk op pad het oude centrum in.

Nadat ik aankom bij de St. Petrikerk blijkt deze gesloten op maandag en dus maak ik rechts omkeer en loop richting het treinstation maar ga nu via het busstation en de levendige markt. Het begint te regen en bovendien is het tegen twaalven en ga eerst wat eten in een leuke zaak op het treinstation en omdat het blijft regenen besluit ik de geplande treinrit naar Tukuma 1 te gaan doen die ik eigenlijk op dag 18 gepland stond. Ik koop een treinkaartje en voor 3,61LVL plm.€5,05 heb ik een retour en het is een leuk treinritje ik stap uit op het station van Tukuma 1 (had door mogen rijden naar Tukuma 2 maar daar is helemaal niks te doen) en net als ik uitgestapt ben barst er een regenbui los.

Er is een klein zaakje waar je iets kunt kopen maar erg veel stelt het niet voor en terwijl ik onder een parasol sta mijn drankje te nuttigen zie ik een bus rijden met daar op in grote letter DE GROOT-EDE staan en zal deze ooit weleens verkocht zijn door deze firma. Ik moet nodig naar het toilet en wat schets mij verbazing aan de zijkant is een bemand toilet en deze is zelfs open van 05-22uur daar kan onze NS een voorbeeld aannemen.

Tegen drie uur komt de trein weer terug van Tukuma 2 en met de nodige stops onderweg en komen weer aan in Riga en wandel via de markt en busstation naar mijn hotel haal mijn bagage uit de opslag en breng dit naar mijn kamer pak het een en ander uit en ga weer op pad. Ik op het terras van het hotel wat eten en daarna ga maar een ritje maken zonder de eerste de beste tram die voor het hotel stoppen en dat blijkt tram 7 te zijn en zie zodoende een groot gedeelte van Riga en niet altijd even fraai moet ik zeggen en zo komt er deze dag ook een einde.


Foto’s van dag 11-15; https://picasaweb.google.com/1005068983 ... 11Dg11Tm15#


16; Zaterdag 11-06-11: Dagje – Riga
Na mijn ontbijt besluit ik eerst maar de treinrit te maken naar Skulte die geplant stond voor dag 18 maar ik heb voor deze dag een excursie geboekt naar het Rundalepaleis Palage en nog iets. Ik wandel via de markt naar het station en neem de trein van 10:11uur en via een afwisselde route komen we om 11:20uur aan en de trein is dan weer goed bezet en dan weer bijna leeg en na 18minuten gaan we weer terug naar Riga waar we om 12:46uur aankomen.

Ik loop naar mijn hotel en gebruik daar de lunch en ga dan het oude centrum van Riga bekijken en bezoek eigenlijk alles wat ik interessant vind en aan de hand van mijn foto’s heeft men een aardige indruk. Ik maak een ritje met een soort treintje door het oude centrum en schuil af en toe voor de regen door ergens iets te gaan drinken en wandel via het Vrijheidsbeeld en de Christus Geboorte Kathedraal en het naast gelegen park weer terug langs het Nationale Opera weer terug naar mijn hotel. Het was een mooie dag behoudens de regen dan en heb heel wat gezien van Riga en was meer dan de moeite waard.

Foto’s van dag 16; https://picasaweb.google.com/1005068983 ... 140711Dg16#

Dag 17; Woensdag 22-06-11: Dagje – Bussen Riga-Ventspils-Liepaja-Riga
Het dagje bussen zou ik op dag 19 doen en ook in omgekeerde volgorde maar aangezien we met de door mij geboekte excursie van morgen als eerste in Jelgava komen en ik ga niet twee keer naar deze plaats vandaar. Op het busstation koop ik een kaartje naar Ventspils en tegen betaling van 4,70LVL plm. €6,58 krijg ik van dame het buskaartje waarop keurig vermeld staat hoe laat de bus vertrek van welk platform en welke stoel ik heb dus alles staat er op. De bus vertrekt keurig om 08:40uur en komen via een zeer variërend landschap en de nodige stops om 11:54uur aan en ga ik kijken wanneer de bus naar Liepaja vertrekt en dat blijkt pas om 14:25uur te zijn.

In het busstation is onder andere een soort cafetaria waar ik iets eet en drink en na deze maaltijd verken ik het busstation verder en ontdek dat zich achter een dichte deur die open zich een kapster bevindt en mijn baard kan wel een knip beurt gebruiken en dan doet gelijk mijn haar ook maar. De kapster geeft te kennen na mijn vraag of ze mijn baard kan kortwieken dat zij dit kan maar in eerste instantie dacht ze dat hij er helemaal af moest en dat is niet de bedoeling maar met behulp van een jongeman die ze aan het kortwieken kwam het goed. Ze wast mijn haar kortwiekt mijn haren en baard wast nogmaals mijn haren en dat allemaal voor 6LVL plm. €7, - en ook nog redelijk goed.

Ik wandel wat rond en zit genoeglijk op een bankje te genieten van de zon en wat er zoal te zien is en koop een buskaartje naar Liepaja kosten 3,30LVL plm. €4,62 en als de bus komt stap ik in en ook nu vertrekt de bus exact op tijd. Vanuit de bus zie ik onder anderen de zee en verder een zeer variërend landschap en komen om goed vijfuur aan en naast de bus waar ik uitkom staat de bus naar Riga. Er staan mij ietsjes te veel mensen te wachten en ik heb nog geen buskaartje die ook wel bij de buschauffeur kan kopen maar heb geen zin te moeten staan aangezien de mensen met een buskaartje eerst mogen instappen.

Ik koop binnen een buskaartje voor de bus van 18:25uur en heb dus even de tijd om wat rond te kijken en de benen te strekken en koop in een winkeltje iets te snaaien en drinken alvorens ik op de bus stap die met de nodige tussenstops en een langere voor een plas pauze komen we tegen tien uur weer aan op het busstation van Riga en heb vandaag een mooi stukje van Letland gezien en plm. 560KM afgelegd.


Dag 18; Donderdag 23-06-11: Excursie Rundalepalace
Als ik na mijn ontbijt even buiten ga kijken regent het zachtjes en haal dus mijn regenjasje maar van mijn hotelkamer en ga op richting het verzamelpunt het parkeerterrein voor het bezettingsmuseum/huis van de zwarthoofden en sta er al om goed negenuur maar zie nog niemand. Er komen wel bussen en busjes aanrijden een jonge dame wil iets vragen maar zijn spreekt alleen Russisch en blijkt later een van de deelnemers te zijn er komt een busje voorrijden waar zestien personen in kunnen maar of het deze is.

Na enige tijd zie ik twee jongere mensen met de chauffeur van het busje praten en ik ga er naar toe en het blijkt inderdaad het goede busje te zijn en ik ga er inzitten blijf niet in de regen staan. Tegen tien uur is iedereen aanwezig en zijn wij met twaalf personen en er stapt nog een gids in die na vertrek een heel verhaal houdt in het Russisch en als hij denkt dat hij gereed is zeg ik en nu in het Engels en dat verhaal is een stuk korter wat ik niet erg vond.

Onze eerste stop is bij het Paleis van Jelgava (1783) wat momenteel in gebruik is als landbouwuniversiteit en vandaag gesloten door midzomer en iedereen vrij schijnt te hebben maar hopelijk is het Rundalepalace wel open. De gids verteld weer een heel verhaal in het Russisch over het paleis (ook wel in het Engels kort) en we lopen om het paleis heen en bezoeken de grafkelder van de hertogelijke familie. Het Paleis van Jelgava wordt momenteel wel gerestaureerd maar er is nog veel te doen en zal nog wel enkele jaren duren.

Omdat we niet naar binnen konden zitten we ruim in de tijd en rijd het busje ons naar het centrum van Jelgava waar een markt is en een optreden van dansers en dat allemaal van de komende midzomernacht. (Sint–Jansnacht) Om één uur moeten we ons weer verzamelen bij het busje voor de maaltijd die in de prijs zit en na deze maaltijd gaan we richting het Rundalepalace waar we tegen half vier arriveren.

Volgens de folder zouden we om 17:00 terug zijn in Riga maar de gids doet het goed en geeft ons de kans om alles goed te bekijken en ook de tuin slaan we niet over en we rijden om ruim vijf uur terug en komen om plm. kwart voor zeven weer aan op het vertrek punt. Ik loop gelijk naar de plek waar de festiviteiten ter ere van de midzomernacht plaats vinden er zijn meerdere podiums waar artiesten dj etc. optreden er staan vele tafels en banken waaraan/op de mensen zitten/drinken en drank staat.

Op meerdere plaatsen staan grote stapels hout die later op de avond in brand gestoken zal worden kleine kinderen trachten hun eigen hout zo hoog mogelijk te stapelen el met al een gezellige boel en zie ook de eerste personen al die moe worden. (iets te diep in het glaasje gekeken)

Dag 19; Vrijdag 24-06-11: Dagje – Riga
Ik besluit om eventjes met de bus naar het vliegveld te gaan om te kijken hoe het er uit ziet maar kiosk waar ik eerder de tramkaartjes kocht is gesloten en ik loop naar het busstation maar onder de tunnel is een kiosk geopend en koop er vijf bus/tramkaartje die op een soort OV-Chipkaart. Het is druk bij de bushalte en ook de bus is ook al redelijk bezet en als mijn wil scannen doet het apparaat het niet en ook de overige doen het niet en later begrijp ik er uit dat het vandaag een nationale feestdag en men gratis mag reizen en of dit ook voor de trein geld weet ik niet heb het niet geprobeerd. De rit duurt bijna een halfuur en net als veel andere mag ik staan het zij zo.

De bus stopt voor de vertrekhal en loop die binnen en kijk er eventjes rond en net als op alle vliegvelden stelt de vertrekhal weinig voor en loop via het parkeerterrein naar de bushalte en heb nu wel een zitplek en blijf zitten tot de eindhalte het busstation van de plaatselijke bussen. Ik kijk eventjes waar een bushalte is om terug naar het centrum te gaan als ik twee spitsen van een kerktoren zie en ga dus op weg om deze kerk te gaan bekijken.

Via de plattegrond kijk ik hoe ik moet lopen en om nu te zeggen dat ik door een villa wijk loop nee dat is het bepaald niet maar zodra ik de Sv. Franciska R.Kat. Baznīca (1889) (http://lv.wikipedia.org/wiki/R%C4%ABgas ... zn%C4%ABca ) zie is het wel de moeite waard en ga naar binnen waar op dat moment een dienst is en ik moet zeggen haast volle bak en ga zitten op een vrije bijgeplaatste stoel. Het koor zingt goed en tijdens het uit delen van de hosties door de pastoor en twee helpers (zal wel een andere benaming zijn denk ik) zingt een man met een prachtige stem en na bijna een uur kan ik foto’s maken van de kerk.

Ik wandel verder en daar staat de volgende kerk genaamd Visu Svēto pareizticīgo baznīca (1880) en vraag aan de twee mannen die bezig zijn met bestrating of ik in de kerk mag en dat is geen probleem en wordt bij binnenkomst welkom geheten door een jonge dame en op mijn vraag antwoord ze dat er geen foto’s gemaakt mogen worden. Ik maak echter toch stiekem zonder flits enkele foto’s en ga nog wat rond wandelen in het park wat achter beide kerken ligt.

Ik loop verder richting het treinstation terwijl het lichtjes begint te regen en zie op een gevel van een huis een gedeeltelijke plattegrond met bezienswaardigheden geschilderd en loop langs de Jezus baznica die gesloten maar ik schuil eventjes onder de uitbouw aan de voorzijde. Iets verder zie ik de Academy of Sciences ( http://en.wikipedia.org/wiki/Latvian_Ac ... f_Sciences ) en zie dat men vanaf dit gebouw een mooi uitzicht heeft over Riga en na betaling van 2LVL plm. €2,80 mag ik met de lift naar de vijftiende verdieping om vervolgens nog via het trappenhuis naar de zeventiende te gaan.

Het is alleen jammer dat het harder gaat regenen als ik naar buiten stap om op de zeventiende verdieping rondom het gebouw loop om het uitzicht te fotograferen maar je moet er iets voor over hebben en ik had mijn regenjack aan. Ik ga in een pizza tent tussen het trein en busstation een pizza eten en wat drinken en als ik buiten kom neem ik een taxi die mij naar het Rigas Jugendstil Museum ( http://www.jugendstils.riga.lv/lat/muzejs ) zal brengen. Ik zit net in de taxi barst er een regen en onweersbui los en bij aankomst regent het nog maar binnen is het droog en behoudens een foto van het trappenhuis heb ik geen foto’s mocht niet maar op de eerder geplaatste link zijn wel foto’s te zien.

Als ik het museum verlaat rijdt net de bus van Kras met daarop een groot bord Goed Idee Reizen in deze bus zit de reisleidster van mijn vorige reis en als ik verder loop zie de bus later nogmaals. Ik bekijk en fotografeer enkele fraaie gebouwen in de straat waar het museum staat maar het regent nog steeds en neem iets verder een taxi en laat mij niet ver van het Vrijheidbeeld en ga op een overdekt terras iets drinken en zie tegen of iets over vier uur de bus nog een keer maar nu stappen de mensen uit en zie ze naar het Vrijheidsbeeld wandelen en Paula zwaait met haar gele paraplu zodat iedereen volgt en luistert.

Ik wandel nog wat rond en zie een gevel waarop allerlei wapens van diverse gemeentes staan en neem nog maar weer een tram nu no. 9 en het is vandaag toch gratis en ga nu een ander deel van Riga doorkruizen.


Foto’s van dag 17-19; https://picasaweb.google.com/1005068983 ... 11Dg17Tm19#


Dag 20; Zaterdag 25-06-11: Riga – Tartu
Ik ben om ongeveer kwart voor acht op het busstation dus ruim op tijd maar er is volop activiteit van aankomende en vertrekkende bussen en bekijk dit alles vanaf een bankje en tegen half negen komt de bus van Lux Express en krijg bij het instappen een flesje water. De bus vertrekt precies om 08:40uur dus wie ietsjes te laat heeft pech en dat was me al eerder opgevallen en dat is misschien ook wel nodig omdat de bussen volgens een strak schema rijden. Het is een afwisselend landschap en de bus is niet vol zie ik en besluit op een andere plek te gaan zitten waarom met zijn tweeën naast elkaar als er voldoende ruimte is.

Bij de grens met Estland komen er twee douaniers in de bus en bekijken de paspoorten maar we kunnen vrij snel doorrijden en zij zodoende ietsje vroeger bij net bus/treinstation van Valga. Ik maak van de gelegenheid gebruik om naar het toilet te gaan (in de bus is er ook wel eentje) net als andere buspassagiers dat wilde maar men moet voor de WC €0,20 betalen en zij hebben geen euromunten zoals ik. Op de perrons is niks te zien maar dat is ook niet zo verwonderlijk er komen hier slechts vijf treinen twee van/naar Tartu en drie van/naar Riga dus wil met één van deze treinen plan het goed.

Om 11:15uur vertrekken we weer en komen tegen halfeen aan op het busstation van Tartu en kijk op het busstation gelijk even of het juist is dat mijn bus overmorgen om half elf vertrek en dat blijkt te kloppen. Ik steek de weg over naar mijn Hotel Tartu en zie terwijl ik eventjes moet wachten op een echtpaar wat ook wil inchecken dat de bovenste verdieping een hostel is maar ik heb een kamer geboekt in het hotel en breng na het krijgen van de sleutel mijn bagage naar de kamer en ga gelijk op pad. Eerst ga ik wat eten en loop na deze maaltijd richting het oude centrum en bekijk links en rechts de gebouwen sta even stil voor het gemeentehuis en vervolg mijn weg om als eerste de Uspensky Orthodox Kathedraal te bezoeken maar deze is helaas gesloten.

Dan maar op naar de Jaani (St John’s) Kerk ( http://www.jaanikirik.ee/?nodeid=29&lang=en ) en deze is wel open en binnen zijn hem aam het restaureren zie foto’s, vroeger stonden in de nissen 2000 terracottabeelden maar door de restauratiewerkzaamheden zijn deze weggehaald en zullen wel ergens opgeslagen zijn. Ik vervolg mijn weg en ga de domheuvel (Toomemägi) op wat overigs nog een flinke klim is en voor het Musumäg (Kusjesheuvel) is men bezig met een of ander ritueel met een pas getrouwd stel en zij moeten via de trappen naar boven en eenmaal boven worden ze toegejuicht als ze elkaar kussen.

Ik bekijk de ruïnes van de 13de-eeuwse Dom en zo te zien aan de restanten was dit een imposante kathedraal in het koor wat is hersteld zit nu Universitair Historisch Museum maar omdat er een ander jongstel gaat trouwen is het gesloten. Ik verlaat de domheuvel en zie dat het Anatomisch Theater in de steigers staat en gerestaureerd worden iets verder loop ik onder een bruggetje door met de naam Kuradisild. (Duivelsbrug) The Devil's Bridge werd gebouwd in 1913 ter ere van het 300 ste jubileum van het tsaristische Rusland van de Romanov-dynastie, die op de brug herinnerde door de data 1613-1913.

De brug is gewijd aan keizer Alexander I, die het oprichtingsverdrag tekende voor de tsaristische universiteit - de tweede officiële opening van de Universiteit van Tartu, en wiens reliëf reliëf siert de brug kant naar Vallikraavi Street. Terwijl ik verder loop begint het zachtjes te regen en net als ik bij enkele winkels kom begint het te stortregen maar gelukkig sta ik onder de overkapping droog en zie aan de overkant het Estse Nationale Museum maar het is al te laat om dit te bezoeken.

Als de regen over is vervolg ik mijn weg naar het treinstation wat er verlaten uitziet ik loop door de tunnel naar het spoor twee en drie maar er is geen enkele activiteit waar te nemen en ga weer terug en besluit om voor het treinstation de eerste beste bus te pakken. Welke bus het was weet ik niet meer maar de bus eindigt bij een groot winkelcentrum waar ik even rondkijk en met bus no.6 weer terug ga in de hoop dat deze in de buurt van mijn hotel komt en dat blijkt zo te zijn. Ik sluit de avond af in mijn hotel door enige tijd te internetten en de ingekomen mailtjes lees en zo nodig te beantwoorden en is mijn postbus weer schoon.

Dag 21; Zondag 26-06-11: Dagje – Tartu
Ik wandel via het KGB Cells Museum wat overigs op zondag gesloten is naar het Literatuurmuseum wat trouwens ook gesloten is of ik ben te vroeg naar het Zoologisch en Geologisch Museum en dit is wel geopend en breng aan dit museum een bezoek. Via een parkje wandel ik naar Estse Nationale Museum waar men een goed beeld van het leven in Estland door de eeuwen heen: niet alleen de Esten kwamen aan bod, maar ook de diverse overheersers. In meerdere vritinus is een uitgebreide collectie te zien van de folkloristische klederdrachten en bovendien is alles voorzien van Engelstalige uitleg.

Als ik na mijn bezoek beneden in het restaurant wat drink (was op zondag gesloten maar de aardige dame verkocht mij toch iets) komen er twee Nederlanders met precies het zelfde reisboekje van Dominicus en om ze te laten denken dat zij de enige Nederlander zijn zwijg ik. Nadat ik nog een enquêteformulier heb ik gevuld ga weer richting de domheuvel en ga via een flink aantal traptreden kom ik boven achter het oude theater en via een modderig smal pad kom ik aan de voorzijde en loop langs het Observatorium maar ga er niet in/op maar ga iets verder weer naar beneden het oude centrum in.

Op een van terrassen iets verder dan het stadhuis eet en drink iets ook de twee Nederlanders zie ik hier nog maals. Ik loop langs de Kunstgalerij en vervolgens over Boogbrug (Kaarsild) sinds 1959, op de plaats waar de historische stenen brug de oevers van de rivier overspande Emajõgi voor meer dan een en een halve eeuw, staat het boogbrug voor voetgangers. De uiteinden van de versterkte betonnen brug worden ondersteund door de stichting van de oude stenen brug. Ik had vanaf de domheuvel in de verte een kerktoren gezien en daar ben ik op weg naar toe en zie onderweg nog drie trike rijden.

Als ik de kerk nader zie ik van veraf al dat hij in de steiger wordt gezet voor groot onderhoud zie ik op een bord wat hopelijk november 2012 gereed is en zie gelijk de naam van de kerk namelijk St.Peter's Lutheran Church maar hij is hermetisch afgesloten. Ik loop via een andere brug weer terug richting het oude centrum en kom zodoende ongemerkt bij botanische tuin en wandel er enige tijd rond.

Ik loop voor de zekerheid nog even langs de Uspensky Orthodox Kathedraal en deze is nu wel open alleen mag ik er geen foto’s maken en dan houdt het op en loop verder richting mijn hotel. Ik maak nog een rondritje met bus no.14 die vertrek niet ver van mijn hotel (zie voor de route http://tartu.peatus.ee/#city;tartu-linn;bus;45105;map ) en na terugkomst vind ik het mooi geweest voor vandaag.

Foto’s van dag 20-21; https://picasaweb.google.com/1005068983 ... 0711Dg2021#


Groetjes ben


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 15 aug 2011, 21:50 
Offline
Thalys

Lid geworden op: 06 feb 2011, 13:21
Berichten: 129
De Kruisburg lijkt me indrukwekkend!

Grappig dat je daar naar de kapper bent geweest :) Ik zou dat niet durven ;)

Je had wel pech met die achteruitrijdende zitplaatsen...alsof ze het er om doen! ik vind het overigens wel leuk om te lezen hoe veel spontane busritjes/treinritjes/tramritjes jij maakt :D Zo zie je nog eens wat!


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: 16 aug 2011, 06:00 
Offline
Trans-Siberië Express
Gebruikersavatar

Lid geworden op: 09 jul 2008, 23:12
Berichten: 1164
Citeer:
ik vind het overigens wel leuk om te lezen hoe veel spontane busritjes/treinritjes/tramritjes jij maakt :D Zo zie je nog eens wat!
Dat doe ik bijna bij al mijn uitstapjes en zolang het licht is kom je altijd weer terug bij het busstation en soms heb je pech zoals in Dublin ging de bus naar de remise maar er vertrekt dan altijd nog wel een bus of tram en anders moet je lopen. Met de bus of tram kom je vaak op plekken waar je anders niet komt.

groetjes ben2


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.
[ GZIP: Off ]